Smalstrømmen - Trehørningen

Sidevei 8,08 km

Mellomavstander (i km fra sted til sted)
Smalstrømmen 0
Helgerndammen 1,47
Gørjedammen 3,03
Sidevei til Sølvvika 2,36
Trehørningen 1,26

En god og flat vei som tar av hovedveien mellom Hammern og Kikut i bunnen av Smalstrømsbakken. Veien har noe løsgrus her og der, men ikke så mye.

Veien går langs Fortjern og omtrent midt på tjernet tar det av ei skiløype og en sti opp Middagsdalen, en snarvei man kan ta hvis man vil trille heller enn å sykle opp Smalstrømsbakken. I enden av vannet tar to stier av sørover langs Myrtjern, også de følger skiløype, i allefall til å begynne med. Så kommer man opp til Helgerndammen (bygget i 1889). Veien fram til dammen er fra anleggsperioden, men veien videre er nyere. Her tar det av blåsti vestover langs vannet mot Fortjernsbråten og sørover øst for dammen mot Helgernhøgda.

Veien videre går langs Helgern og langs lille Gørja og rett før brua over elva går blåstien til Liggern av sørover. Så krysses elva og man er snart oppe vet Store Gørja og den nyrestaurert steinkistedammen. Det burde satses mer på å vedlikeholde de gamle dammene i marka. De er flotte kulturminner, og det er heller ikke pent når vannen tappes ned når dammene ryker.

Nå svinger veien nordover langs en smal vik av vannet. Innerst i vika tar en sti av til venstre over bekken, denne stien kan følges sørover til Kalvsjøen og Tømte. Veien stiger slakt oppover gjennom dalen. Veien gjør en sving klatrer oppover motsatt dalside og så litt ned til sideveien til Sølvvika. Gjennom en s-sving kommer veien ned til Langvann og bort til Trehørningen. Veien til høyre går ned til Hakadal, mens veien til venstre går over tunet og videre til Vest-Hakkloa.