Jevnaker - Tverrsjøstallen, Svenådalen

Hovedvei, ikke oppmålt

Dette er en av de virkelig store stigningene i marka. Veien er kanskje ikke av de mest populære. Det er ikke så lett å få med sykkelen til Jevnaker, og hvis du har kommet deg dit har du ikke vunnet høyde slik du gjør på Stryken eller Grua. Randsfjorden ligger på 134 og toppen av veien på omkring 560, så det er bare å legge inn et lett gir og smøre seg med tålmodighet.

Fylkesvei 241, hovedveien som kommer sørfra og går ned i sentrum, gjør en nitti graders sving sørøst for tettstedet. Der tar man av på en mindre vei nordover og triller ned en bakke og krysser en bekk, deretter er det første vei til høyre. Hold rett fram og snart kommer man til bommen og begynner oppstigningen. Svenådalen er frodig og nesten eksotisk. Det er mye gammel skog og stort innslag av løvtrær. Vi har også selskap av en trivelig bekk.

Ellers er det ikke så mye å si det går oppover og så kommer man til toppen og så går det nedover til parkeringsplassene på Skjennumseter. Denne veien er nemlig åpen for normal ferdsel og det er parkeringsplasser både her og lenger inn mot Finnerud. Naturreservatet på Spålen ligger faktisk ikke mer enn en kilometers vei fra åpen bilvei. (Dette har jeg egentlig bare fra kartet, det er markert en bom ved Tverrsjøen, men alikevel en parkeringsplass ved nedre Sinderputten - men dette skal sjekkes.)

Snart er man nede ved Tverrsjøstallen der der er servering. Veien til høyre er sideveier til Holoseter og sørover Sinnerdalen med lang trillestiforbindelse over mot Øyangen, Ringkollen eller ned til Jevnaker. Til venstre kommer man over mot Gjerdingen og mot Harestua eller via trillesti til Gjerdingsdammen og inn på hovedveinettet sørover i Nordmarka.

Man kan også komme seg nordover mot Mylla og Grua